Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Recepten

Heb je vragen over de recepten of heb je een eigen recept dat je met ons wilt delen? Mail ons. thuisbakker@molenbest.nl

Speltbrood

Ingrediënten
500 gram speltvolkorenmeel
8 gram droge gist
8 gram zout
25 gram margarine
25 gram roomboter
100 ml lauwwarm sinaasappelsap
190 ml lauwwarm water
1 ei
theelepel honing of 5 gram witte basterdsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 30-35 graden. Oven functie daarna wel uitzetten!
De ideale rijs temperatuur voor het deeg is 27 graden. Zorg ervoor dat je geen sinaasappelsap direct uit de koelkast gebruikt of koud water, maar ook geen water boven de 30 graden want dan gaat de gist dood en rijst het deeg niet!

Meng water met sinaasappelsap, ei, honing en gist in een kom. Laat dit 10-15 minuten staan zodat de gist de kans krijgt om op te lossen.

Daarna kneed je het meel met de boter en water mengsel met de hand of mixer en voeg je het zout toe.

Mocht het deeg te droog worden, voeg dan water toe tijdens het kneden.
Water is de beste broodverbeteraar! Dus deste meer water kan worden opgenomen door het deeg deste beter voor het rijzen. Kneedtijd is ongeveer 10 minuten voor spelt.

Na kneden het deeg onder spanning brengen en in een afgedekte bakvorm 20 minuten laten rijzen in de oven.

Daarna het deeg plat slaan (lucht eruit slaan) en vanaf de zijkant naar binnenvouwen en weer plat slaan. Daarna weer onder spanning brengen door het van achter naar voren te vouwen in 3x en met de vingertoppen in het deeg te duwen. Hierdoor komt er spanning op het deeg te staan.

Nu het deeg weer in de vorm leggen en wederom laten rijzen (45 minuten). Na deze tijd kijken of het voldoende is gerezen, zo niet dan nog langer laten rijzen totdat het net onder de rand van de bakvorm komt.

Na het rijzen de oven voorverwarmen op 225-240 graden.

Brood inschieten en de temperatuur terugbrengen naar 180 graden.

In ongeveer 35 minuten het brood afbakken.

Sonnemans Broodje (tarwemeel)

Downloaden (PDF, 48KB)

Havermoutkoekjes

Downloaden (PDF, 58KB)

Melkwitbrood

Downloaden (PDF, 71KB)

Molenbrood

Downloaden (PDF, 41KB)

Roggebrood

Downloaden (PDF, 50KB)