Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Historie vanaf 17 december 2011

April 2020 Donatie aan de Voedselbank

Alle vrijwilligers van Molen de Volharding hebben samen tarwebloem aangeboden aan de Voedselbank.
Hieronder ziet u hier een aantal foto’s van:

6 februari 2018 proef konijnen

De vrijwilligers van de molen mochten komen proef eten bij Cello (de nieuwe buren).
We hebben heerlijk gegeten met fantastische bediening!

cello_eten

31 december 2017 laatste fase verbouwing

De verbouwing van het café is bijna klaar.

molendecember2017

molen 31 december2

7 december 2017 15:05 molenaar op werelderfgoedlijst Unesco

Het ambacht molenaar is als eerste Nederlandse ambacht in de lijst van immaterieel werelderfgoed opgenomen door de vergadering van de Unesco in Zuid-Korea. Hub van Erve heeft in Seoul een presentatie gehouden om de voordracht van molenaars te verdedigen. Hub is bekend met onze molen. Hub heeft samen met Jan Scheirs en Hennie Willemsen meegeholpen om de molen van Best na restauratie in 2011 op te starten en Anja de Brouwer uit Best te ondersteunen die destijds net haar molenaarsdiploma had gehaald.

26 november 2017 Molendag Friesland

Dagje Friesland (molendag). Het weer was prima. 2 autos vol molen verslaafden vroeg uit de veren naar Friesland.

friesland

Tjasker it Heidenskip van Jan. met 9 man/vrouw in zijn Volkswagenbusje tijdens de storm…

friesland2friesland1

Houtzaagmolen ‘de rat’ in Ijlst

friesland3

7 november 2017 oprichting stichting Vrienden van molen ‘De Volharding’

Op 7 november is stichting Vrienden van molen ‘De Volharding’ opgericht bij notaris van de Meulengraaf uit Best. Doel hiervan is het behoud van de Bestse korenmolen.

25 januari 2017 Willem Verbruggen

wimverbruggen

Op 25 januari is d’n mulder uit Oirschot Willem Verbruggen overleden. Er waren nauwe banden tussen molenaars uit Best en Willem. Deze beroepsmolenaar had heel veel kennis, en als er problemen waren in Best dan kwam Willem en wist direct te vertellen wat het probleem was waar wij al geruime tijd naar zochten. We gaan hem missen.

16 december 2016 Nieuwe molen film

De videogroep (Hans van Empel, Tjeerd Martens en Gerard Janssen) van Omroep Best hebben een film gemaakt over de molen.
De video is speciaal gemaakt om mensen die niet naar boven kunnen/durven toch te kunnen laten zien hoe of het werkt in de molen.
Klik hier voor de promotiefilm van het lustrum. Deze film is vanaf nu te zien tijdens openingstijden.

Eerste lustrum 17-12-2016

In het weekend van 16-18 december 2016 vond het eerste lustrum plaats.
Op vrijdag was er een gezellig samenzijn met de vrijwilligers, molenaars uit Brabant en buurtbewoners. Wethouder Marc van Schuppen opende het weekend en de nieuwe film werd gepresenteerd. Op zaterdag was er muziek van slagwerkgroep Samba Cultura, bakker Wil van Gerwen zorgde ervoor dat kinderen brood konden bakken boven een vuurton en op zondag werd door Rimbaud Lapperre een molenloop georganiseerd om geld bij elkaar te krijgen voor een nieuwe molenvloer en was het mogelijk om een ritje te maken met oude jeeps van wheels. Al met al een geslaagd feest waarvoor dank aan alle vrijwilligers die hebben meegeholpen!
Op de foto lost Burgemeester Anton van Aert het startschot voor de molenloop.

startschotdec2016

Onthulling van het bedrag! Streefbedrag van 3.000 euro is behaald! Dat betekent dat we een nieuwe vloer krijgen in de molen!!!
Links Ruud van Delft, Midden Rimbaud Lapperre en rechts molenaar Anja de Brouwer

molenloop2016

Nieuwe molenaars! 19 september 2016

Willem Boender uit Geldrop en Bas de Wit(bijna de jongste molenaar in Nederland op dat moment) uit Best zijn op 19 september geslaagd voor het molenaarsexamen dat werd gehouden in Deurne.
Proficiat jongens!

Monumentendag 10 september 2016

Tijdens de monumentendag zijn meer dan 100 bezoekers geweest. Dit jaar waren we alleen op zaterdag open.

18 april 2016 examenvrees!

Op 18 april worden 4 kandidaten geëxamineerd op onze molen. Daarbij wordt het theorie en praktijk examen afgenomen door een examencommissie van molenaars. Spannend!

7 april 2016 winkel update

De winkel is behoorlijk aangepast met een schenking van 2 mooie kasten door dhr. van Pelt die het winkelinterieur nu verfraaien.

29 januari 2016 Fotoshoot

bruiloftBruiloft in de molen!
Stephanie en Ronald hebben een fotoreportage gemaakt in de molen.

30 oktober 2015   De molen straalt in de molenstraat

lichtprojectBuurtvereniging de Leeuwerik heeft het door gemeente beschikbaar gestelde buurtbudget ter beschikking gesteld voor de verlichting die de molen ’s avonds prachtig uitlicht sinds de burgemeester en buurtkinderen het luidruchtige startsein gaven om de lampen aan te doen. Vanaf avondschemering tot 23.00 uur zal de molen voortaan prachtig verlicht zijn. Daarvoor zijn 3 lampen op de stelling en 1 lamp op de grond geplaatst en is er een klok- en schemerschakelaar aangebracht. “Er is gekozen voor LED-verlichting”, vertelt Ronald van de Ven van Elektrotechnisch Bureau Immink, “dat verbruikt minder stroom en er is geen onderhoud nodig.” De lampen op de stelling heeft Ronald met een hoogwerker moeten plaatsen. “We brengen wel vaker verlichting bij gebouwen aan, maar dit bijzondere Bestse monument is toch net even wat anders. Een leuke klus om aan mee te mogen werken” aldus Ronald.

De burgemeester vertelt…
…buiten bij de molen, in het donker, over de burgemeester en wethouders die in de molen te vinden zijn. En dan niet de personen, maar een paar stevige balken die zich boven in de kap bevinden. Zo, die burgemeester had goed opgelet tijdens zijn eerste rondleiding in de molen, nu zo’n 2 jaar geleden. Sindsdien zijn er in en rondom de molen een aantal verbeteringen aangebracht. Daarvoor prees de burgemeester de vrijwilligers van de molen.

5 juni 2015 Buitengewoon

Afgelopen weekend (5/6 juni) is er door de jeugdgroep van Ons Eygen Land op het terrein van onze molen
een toneelstuk opgevoerd.

PosterBuitengewoonh300Buitengewoon4h300

Proefopstelling project verlichting Molen

Om het effect van de verlichting te kunnen beoordelen is er onlangs een proefopstelling gemaakt. Op de eerste foto zie je
de molen zonder verlichting. Op de tweede foto het effect van verlichting op het midden gedeelte van de molen. En op de derde
foto zijn ook de onderkant van de molen en de wieken aangelicht. Het is natuurlijk nog maar een proefopstelling maar het
ziet er volgens ons al heel aardig uit. Oordeel zelf.

1Molenonverlicht200x267 2Molenverlichtgeenwieken200x267 3Molenonderbovenenwiekenverlicht200x267

De lente dient zich aan

Tijd om de mooie winterplaatjes van Tom Olsa te vervangen. Van Marco Renes deze impressie van het nog voorzichtige voorjaar.

Marco1Voorjaar200x267 Marco3Voorjaar200x267 Marco2Voorjaar200x267

2015 Winterse sfeerfoto’s van Tom Olsa

012013MolenSneeuw OLYMPUS DIGITAL CAMERA 122012MolenSilhouette

Een gelukkig en voorspoedig 2015

Dat wensen wij iedereen toe. Voor de molen is het nieuwe jaar in ieder geval goed begonnen. Vrijdag 2 januari hebben vader en zoon van Vugt onze nieuwste aanwinst gedemonstreerd. Een zogenaamde builmachine met maalkoppel. Vervaardigd en geleverd door Molensteenfabrikant H. van Vugt en Zoon uit Best. De machine kan naast graan ook allerlei andere producten malen zoals noten en zaden. En door de aangebouwde zeef zijn we nu ook in staat zelf meel te builen (zeven) tot bloem.

Buil250x180 BuilBelangstelling250x180 BuilAnjaenHenk250x180 Builvullen250x180 BuilKarin250x180 BuilVaderenzoon250x180

14 december 2014 3 jarig jubileum

Logo

13 en 14 december TROEP in de molen

IlseBosHandtasSpijkerstof200x150Zaterdag 13 en zondag 14 december exposeert Ilse Bos in de molen met haar bijzondere tassen gemaakt van TROEP. Haar uitdaging is van afval een leuk en bruikbaar product te maken. Ilse nodigt haar bezoekers uit met haar mee te denken hoe TROEP omgezet kan worden in nieuwe producten. Ilse werkt haar ontwerp eenmalig uit, zij ziet echter volop mogelijkheden voor ouderen die hun technieken aan jongeren willen doorgeven. Maar ook mensen met een beperking zouden kleinschalig de productie over kunnen nemen. Daarnaast zou Ilse graag in contact komen met scholen die hun leerlingen willen aanmoedigen om TROEP als grondstof te gebruiken.

13 en 14 december 2014 Kunst in de molen


Giovann175x300iZaterdag 13 en zondag 14 december exposeert Giovanni Giroldi zijn werk in de molen. Hij brengt door hem gemaakte foto’s met een speciale methode over op hout. Het geheel omlijst hij met steigerpijp of touw. Alle materialen die hij hierbij gebruikt zijn gerecycled. Het plaatje hiernaast is een voorbeeld van zijn werk.

Giovanni heeft de molen een werk geschonken waarvoor wij hem hartelijk danken.

Voor meer informatie mail Giovanni op g.giroldi@hotmail.com

4 oktober 2014 Weegschaal


weegschaal

Gewichtig cadeau van Henk (& zijn broer) Raaijmakers. Deze weegschaal komt uit de molen  “de hoop” uit Woensel (Eindhoven).

 

13 en 14 september 2014 Open monumentendagen

Wij zijn geopend tijdens de nationale monumentendagen van 10:00 tot 16:00

10-11 mei 2014  Nationale molendagen

Op 10 en 11 mei 2014 werden de nationale molendagen georganiseerd. Het waren geslaagde dagen met veel bezoekers. Er was een film over het maken van klompen, er werden pannenkoeken en fruit verkocht voor project peru en er was een foto expositie over molenaars uit brabant.

03-04 mei 2014  Kunstroute Best

De molen was onderdeel van kunstroute best 2014. Fotografen Willie Jan Bons en Ruud Kroon exposeerden in de molen met zwart/wit foto’s gedrukt op bariet papier. Zij werken beide nog op de oude analoge manier waarbij eerst een negatief wordt gemaakt dat vervolgens in een doka wordt belicht en ontwikkeld tot een foto. De expositie trok zo’n 500 bezoekers die tevens een kijkje in de molen kwamen nemen.

08 april 2014  Nieuwe molenaar in Best

Op 8 april is Henk Raaijmakers geslaagd voor de opleiding vrijwillige molenaar. Henk gaat Anja versterken als kersverse molenaar. Nu begint het pas echt. het leren kennen van de molen… Henk veel succes en plezier!

11-12 mei 2013  Nationale molendagen

Op 11 en 12 mei 2013 werden de nationale molendagen georganiseerd. Het waren geslaagde dagen met veel bezoekers ondanks het tegenvallende weer. Naast het bezichtigen van de molen was er tevens een expositie over het maken van klompen in Best door Herma van der Vleuten van de vleutsehoeve en Ruben bakte pannenkoeken van ons eigen molenmeel!

12 augustus 2013 Overlijden van Prins Friso

Prins Friso werd in 2005 beschermheer van De Hollandsche Molen en volgde daarmee zijn vader Prins Claus op. De prins toonde zich direct zeer geïnteresseerd in molens en was warm pleitbezorger voor het molenbehoud in Nederland. Na het bekend worden van het overlijden van Prins Friso is de molen in de rouw gezet. Dat is de stand van de wieken waarbij de onderste wiek voor het molenlijf staat op 5 voor half 1.

13 april 2013 logo

gerardEen aantal mensen hebben zich ingezet om een nieuw logo te ontwerpen. Het ontwerp van Gerard Wienk is uiteindelijk gekozen als logo voor de molen.

17 december 2012 precies 1 jaar na oplevering

We zijn nu precies 1 jaar aan het malen. Van 14-4 t/m 17-12 zijn er 64760 omwentelingen gemaakt (de wieken).
Er zijn meer dan 4000 bezoekers geweest van allerlei nationaliteiten.

12 januari 2013 Het winkeltje

Kast

Frans van Iersel en Frans Poelmans zijn gestart met de bouw van “Het winkeltje”. Vak apart met die ronde muren…

15 december 2012 Hoog bezoek tijdens de lunch

Lunch

Burgemeester Anton van Aert eet samen met de vrijwilligers van Molen de Volharding een hapje en krijgt een rondleiding. Wist u dat in sommige type molens een balk met de naam Burgemeester en soms 2 met de naam Wethouder worden aangeduid (in de kap).

8 september 2012 De fiets van Frans den Otter

Fiets

Frans Rovers kwam vandaag aanlopen met een fiets. Dit is de originele transportfiets van molenaar Frans Den Otter. Zijn zoon had deze fiets in de tuin staan onder een boom en heeft deze geschonken aan de molen. Opknappen zal niet meer lukken, maar het is wel een collectors item.

24 augustus 2012 Bezichtiging door molenaars

Molenaars

38 molenaars uit de omgeving zijn uitgenodigd om “de volharding” te komen bekijken in detail. Bijna iedereen draait op zaterdag waardoor niemand in de gelegenheid is om op zaterdag een kijkje te komen nemen.

21 juli 2012 Onthulling schild & plaquette

Na de inzegening van de molen door Pastoor Schreurs is een plaquette bevestigd die is ontworpen door stichting “geschiedenis van Best”. De gemeente Best heeft hiervoor de geldelijke middelen beschikbaar gesteld. Vervolgens is door wethouder Paul Gondrie een monument schild onthuld dat vanaf nu op de ingang pronkt. De feestelijkheden werden opgeluisterd door een accordeonist met o.a. het nummer “daar bij die molen”…

21 juli 2012 Inwijding molen op Sint Victor dag

De molen en het beeld van Sint Victor is op 21 juli 2012 ingewijd door Pastoor Schreurs. Na de zegening van de molenromp kreeg Anja de Brouwer ook een onverwachte zegening van Pastoor Schreurs (“het is een gevaarlijk beroep en Anja kan wel wat hulp gebruiken”).

Victor van Marseille was een Romeins soldaat die leefde in de derde eeuw na Christus, hij bekeerde zich tot het Christelijk geloof. Victor werd daarvoor gegeseld en gevangen genomen maar in de gevangenis bekeerde en doopte hij zijn 3 bewakers. Keizer Maximiaan was woest, Victor werd voor het beeld van Jupiter gesleept en moest opnieuw trouw zweren aan Jupiter, de oppergod van de Romeinen. Victor weigerde dit en schopte het beeld van de sokkel. De keizer liet de “heiligschennende voet” van Victor afhakken. Daarna werd hij veroordeeld om levend vermorzeld te worden tussen twee molenstenen. Maar zie, het wonder geschiedde, de molenstenen braken en hij was gered van een vreselijke dood. Uiteindelijk werd Victor van Marseille onthoofd en later heilig verklaard.

13 maart 2012 Brandweer oefening


Brandweer Best

Door de brandweer van de gemeente Best en Philips Medical Systems zijn een aantal oefeningen uitgevoerd in de molen. Een molen is heel iets anders dan een woonhuis en heeft speciale eisen mbt het blussen ervan.

17 december 2011, officiële opening

opening17 december 2011 was het zover. Na 2 jaar hard werken door molenmaker John de Jongh uit Oerle met zijn ploeg kon de molen zijn eerste rondjes gaan maken. Molen “De Volharding” werd officiëel geopend door wethouder Paul Gondrie die samen met Anja de Brouwer door de vang te lichten het gevlucht in beweging zette.

Anja de Brouwer uit Best en Jan Scheirs, Hub van Erve en Hennie Willemsen van de Kerhovense molen uit Oisterwijk werden aangesteld als molenaar door de gemeente Best. Molenmaker John de Jongh uit Oerle had nog een kado voor molenaar Anja de Brouwer in de vorm van een beeld van Sint Victor, de beschermheilige van de molenaars.

17 en 18 december waren tevens “dickens dagen” in Best, waardoor in 2 dagen tijd meer dan 4000 personen de molen hebben bezocht. Op iedere verdieping stonden verkeersregelaars om de mensenstroom te begeleiden. “De Volharding” heeft na meer dan 70 jaar weer bezoekers…

opening2