Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Nieuws

Donatie aan de Voedselbank

Alle vrijwilligers van Molen de Volharding hebben samen tarwebloem aangeboden aan de Voedselbank.
Hieronder ziet u hier een aantal foto’s van:

Volkorenmeel van de molen….. Wat is daar zo bijzonder aan?

Met dank aan de Kerkhovense molen, Oisterwijk

Er gaat geen dag voorbij of we komen de termen Volkoren en Volkorenbrood tegen in de media.
Het zijn twee vertrouwde begrippen, die bovendien voorkomen in De schijf van vijf. Dat betekent dat ze behoren tot een gezond voedingspatroon voor de mens. Aangetoond is dat volkorenproducten de kans op veel voorkomende aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes, en sommige vormen van kanker verminderen.

Toch weten maar weinig mensen wat volkorenbrood is. Laat staan dat het overal te koop is en dat het ook echt tot het standaard-eetpatroon van velen behoort. In de horeca is volkorenbrood nauwelijks te krijgen. Hoe is dat mogelijk?

Volkorenbrood moet volgens de wet volledig uit volkorenmeel bestaan. Volkorenmeel is meel waarin alle bestanddelen van de graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn. De graansoort daarbij kan tarwe zijn, maar dat hoeft niet. Er is bijvoorbeeld ook volkorenspeltmeel en volkorenroggemeel waarvan brood kan worden gebakken.

Aan de hierboven omschreven eis dat alle onderdelen van de graankorrel (dat wil zeggen de kern, de kiem en de zemeldeeltjes) in het meel aanwezig zijn én dat het brood voor de volle 100% uit dat meel bestaat, wordt niet altijd voldaan.

Dat heeft verschillende oorzaken:

  • De meelfabriek, waar bijna alle meel vandaan komt, werkt via een systeem waarbij de graankorrel door herhaald malen en zeven in vele componenten wordt uiteengelegd. Zo wordt er als hoofdproduct (witte) bloem geproduceerd. Volkorenmeel verkrijgt men door alle onderdelen aan het eind van het proces weer bij elkaar te laten lopen. Niet alle meelfabrikanten voeren echter alle componenten van de graankorrel terug in het meel.
  • Bij volkorenbrood geldt de eis zoals omschreven, maar bij koekproducten en ontbijtgranen geldt dat niet. In die categorieën mag een product dat voor (veel) minder dan 100% uit volkoren bestaat, toch volkoren heten. Dat werkt verwarring in de hand.
  • Sommige broodproducenten voegen zelf een gedeelte bloem toe aan hun volkorenmeel.
  • Bruin brood is niet hetzelfde als volkorenbrood. Omdat een bruine kleur door velen gewaardeerd wordt, kleuren bakkers hun brood vaak met moutmeel. De lichtbruine kleur van volkoren kan daarmee donkerder worden, en dan is er niet zoveel aan de hand. Erger is het, als bloem zodanig wordt gekleurd dat het op volkorenmeel lijkt. Daarmee wordt de broodeter, vooral als hij de achtergronden niet kent, op het verkeerde been gezet. Het bruine brood blijft dan gewoon witbrood, waarbij het meel dus ontdaan is van zijn mineralen, vezels en vitaminen. Veel bruin brood in de horeca is gekleurd witbrood.

Volkorenmeel van de molen is echt volkoren, voor de volle 100%

Dat komt omdat het graan er niet via een ingewikkelde bewerking, maar in één enkele doorgang tussen molenstenen gemalen is. Wat boven als korrels tussen de stenen gaat, komt er onder als meel weer uit. Er wordt niets uitgezeefd en ook niets toegevoegd.

Daarbij komt dat graan dat op de molen vermalen wordt vaak afkomstig is uit de eigen regio.
Dat ons voedsel niet onderhevig is aan lange transporten, is voor veel mensen een bijkomend voordeel.

Eet daarom volkorenbrood, gemaakt van meel van de molen. Want dat meel is specialer dan u wellicht dacht!