Alle vrijwilligers van Molen de Volharding hebben samen tarwebloem aangeboden aan de Voedselbank.
Hieronder ziet u hier een aantal foto’s van:
Met dank aan de Kerkhovense molen, Oisterwijk
Er gaat geen dag voorbij of we komen de termen Volkoren en Volkorenbrood tegen in de media.
Het zijn twee vertrouwde begrippen, die bovendien voorkomen in De schijf van vijf. Dat betekent dat ze behoren tot een gezond voedingspatroon voor de mens. Aangetoond is dat volkorenproducten de kans op veel voorkomende aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes, en sommige vormen van kanker verminderen.
Toch weten maar weinig mensen wat volkorenbrood is. Laat staan dat het overal te koop is en dat het ook echt tot het standaard-eetpatroon van velen behoort. In de horeca is volkorenbrood nauwelijks te krijgen. Hoe is dat mogelijk?
Volkorenbrood moet volgens de wet volledig uit volkorenmeel bestaan. Volkorenmeel is meel waarin alle bestanddelen van de graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn. De graansoort daarbij kan tarwe zijn, maar dat hoeft niet. Er is bijvoorbeeld ook volkorenspeltmeel en volkorenroggemeel waarvan brood kan worden gebakken.
Aan de hierboven omschreven eis dat alle onderdelen van de graankorrel (dat wil zeggen de kern, de kiem en de zemeldeeltjes) in het meel aanwezig zijn én dat het brood voor de volle 100% uit dat meel bestaat, wordt niet altijd voldaan.
Dat heeft verschillende oorzaken:
Dat komt omdat het graan er niet via een ingewikkelde bewerking, maar in één enkele doorgang tussen molenstenen gemalen is. Wat boven als korrels tussen de stenen gaat, komt er onder als meel weer uit. Er wordt niets uitgezeefd en ook niets toegevoegd.
Daarbij komt dat graan dat op de molen vermalen wordt vaak afkomstig is uit de eigen regio.
Dat ons voedsel niet onderhevig is aan lange transporten, is voor veel mensen een bijkomend voordeel.
Eet daarom volkorenbrood, gemaakt van meel van de molen. Want dat meel is specialer dan u wellicht dacht!
Copyright © 2011-2023 molenbest.nl - All rights reserved.